Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez Binio » 2010-07-19, 11:50

Korzystając ze swojej wiedzy i z wiedzy internetu przygotowałem małe podsumowanie dotyczące wyświetlaczy w astrze. Dodatkowo przeczytałem wątki dotyczące problemów z nimi i na najczęściej pojawiające się pytania napisałem krótkie odpowiedzi.
Może będą to przydatne informacje. W przypadku jakiś merytorycznych błędów prosiłbym o info - to skoryguję.

RODZAJE WYŚWIETLACZY W ASTRACH G

TID - Triple Info Display

Standardowy wyświetlacz, spotykany najczęściej. Wyświetlane informacje to data, czas i temperatura. W przypadku seryjnych radioodbiorników Opla (Car300, Car400, CDR500) wyświetla także informacje RDS, oraz komunikaty z radia. Naciśnięcie dwóch przycisków na raz, powoduje wyświetlenie prędkości auta.

ObrazekObrazek

******************************************************************************************************************

MID - Multi Info Display

Wyświetlacz z funkcją komputera pokładowego, oprócz standardowych informacji, jak temperatura, czas, RDS, pokazuje również :
- chwilowe zużycie paliwa
- średnie zużycie paliwa*
- całkowite zużycie paliwa*
- średnia prędkość*
- przebyty dystans*
- zasięg na pozostałym w baku paliwie
- stoper*

*możliwość resetowania

Dodatkowo MID realizuje takie funkcje jak :
- kontrola grubości klocków hamulcowych
- kontrola poziomu oleju
- kontrola poziomu cieczy chłodzącej
- kontrola poziomu płynu do spryskiwaczy
- kontrola sprawności żarówek w lampach

Sterowanie MID-em odbywa się za pomocą manetki przy kierownicy (przyciski Set i Reset). Jednoczesne wciśnięcie obydwu przycisków powoduje wyświetlenie informacji o kodzie zaprogramowanego silnika, języka i programu MID-a.

Obrazek Obrazek


******************************************************************************************************************


BID - Board Info Display (nazwa D1 Triple/Multi Info DisPlay CART/CCRT).
Wyświetlacze te występowały z radiem CCRT700 i umożliwiały obsługę telefonu. Po dodaniu manetki (jeśli nie było jej seryjnie) i aktywowaniu Techem2 mamy dostępne funkcje komputera pokładowego (informacyjne, bez kontrolnych).
Tabela kodów dla tych wyświetlaczy : http://www.hochdrehzahlkonzept.de/IG/MID.htm

Obrazek

******************************************************************************************************************

GID - Graphic Info Display

Monochromatyczna nawigacja dostępna jedynie z radioodtwarzaczami NCDR 1100 (komputer + radio + CD + nawigacja) i 1500 (komputer + radio + CD + nawigacja + telefon). Umożliwia nawigację GPS w postaci strzałek.

Obrazek
ObrazekObrazek

******************************************************************************************************************

CID - Color Info Display
Kolorowy, większy niż powyższe wyświetlacz TFT z nawigacją. Dostępne są też wszystkie funkcje komputera pokładowego, pracuje tylko w komplecie z radiem NCDR1100 (lub 1500). Przed wyciągnięciem z auta trzeba wyświetlacz wylogować techem - dlatego trzeba uważać przy zakupie używanego, gdyż niewylogowany może być bezużyteczny. Sterowanie komputerem pokładowym za pomocą radia po wciśnięciu przycisku BC. Polskie mapy niestety nie są dostępne.


Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
******************************************************************************************************************

PODSUMOWANIE

Obrazek



******************************************************************************************************************

FAQ czyli najczęściej zadawane pytania :

1. Nie świeci mi wyświetlacz, co mogło się stać?

Po pierwsze trzeba sprawdzić czy podświetlenie nie zostało ściemnione (suwak obok włącznika świateł), mogły też przepalić się żarówki podświetlenia (R5/T5 w oprawce). Aby wymienić żarówki trzeba zdemontować konsolę środkową.

2. Mam wyświetlacz TID, jak uzyskać funkcje komputera pokładowego?

Możliwa jest wymiana TID-a na MID-a, wszystkie niezbędne kroki opisane są w manualu, który znajduje się tutaj : http://www.astra.auto.pl/content/view/232/48/
Rozszerzony o instalacje Check Controla (modułu sprawdzania żarówek) manual możemy znaleźć tu : http://mitglied.multimania.de/uslcrew/bc.htm

Funkcje komputera pokładowego (a także wiele więcej informacji niż w MIDzie) można uzyskać montując uniwersalny komputer pokładowy YACC : http://e-pmk.eu/pl/diy/yacc/
Dyskusję i porady odnośnie montażu można znaleźć w tym wątku : YACC

3. Czy MID z anglika będzie pasował do "europejczyka"?

Tak, będzie. Trzeba jedynie przy programowaniu techem zmienić jednostki z mil/galonów na km/litry.
Przy programowaniu należy także ustawić swój kod silnika wg tabeli :
(kod silnika można podejrzeć poprzez jednoczesne wciśnięcie na kilka sekund przycisków R i S manetki)

Obrazek

Kody dla wyświetlaczy typu D1 Triple/Multi Info DISPlay CART/CCRT : http://www.hochdrehzahlkonzept.de/IG/MID.htm

4. Czy da się zmienić język wyświetlanych informacji?

Tak da się, jednak jedynie na Techu2. W MID-ach po roku 2002 można zaprogramować język polski, który jest dostępny pod językiem tureckim.

5. W wyświetlaczu nie świecą mi piksele, czy da się to naprawić?

Brakujące piksele to niestety bolączka wszystkich wyświetlaczy na szeroką wtyczkę. Powodem nieświecenia jest odklejająca się taśma łącząca wyświetlacz z płytą drukowaną. Jedną z przyczyn jest wysoka temperatura od świecących żarówek panująca wewnątrz wyświetlacza.Da się to zregenerować, można spróbować samemu docisnąć tę taśmę, jednak gdy nie ma się zbyt dużych zdolności manualnych lepiej dać to komuś bardziej kompetentnemu. Sprawdzona osoba naprawiająca MID-y do astry : http://allegro.pl/show_user.php?search=gainer1
Naprawa taka kosztuje ok 100PLN, warunkiem pomyślności jest brak ingerencji innych osób w wyświetlacz. Po naprawie warto wymienić podświetlenie na diodowe, dzięki czemu wyeliminujemy niekorzystną wysoką temperaturę wewnątrz wyświetlacza - Jakie diody?

6. Zmieniłem seryjne oplowskie radio na inne, co zrobić aby wyświetlało mi datę na wyświetlaczu?

Należy przeciąć PIN2 (czerwono-biały przewód) idący do TID-a, odpowiadający za komunikację radia z wyświetlaczem.


Tłumaczenie komunikatów komputera pokładowego :

Obrazek

Instrukcje do radioodbiorników

NCDR1100 : http://rs144.rapidshare.com/files/67197 ... Manual.zip

CCRT700 : http://rs42l34.rapidshare.com/files/650 ... CRT700.zip
Ostatnio edytowano 2010-09-03, 21:00 przez Binio, łącznie edytowano 9 razy

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 5535
Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra Caravan Binio

przez GRZEGORZ » 2010-07-19, 11:53

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez Pawlic » 2010-07-19, 11:53

Świetna robota! :super:
Szacun :)

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 3092
Dołączył(a): 2008-11-29, 10:47
Lokalizacja: Tychy
Imię: Pauul
Silnik: --- wybierz ---
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra H Caravan 1.9CDTI by Pawlic's

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez Berliner » 2010-07-19, 12:01

Naprawde super opisane, mysle, ze wielu uzytkownikom bedzie przydatny taki skrot informacji:)

Naciśnięcie dwóch przycisków na raz, powoduje wyświetlenie prędkości auta.


No i czlowiek zawsze dowie sie czegos nowego ;) Bede wracal do domu, to wyprobuje :)

Przyjaciel

 
Posty: 793
Dołączył(a): 2010-04-24, 11:59
Lokalizacja: Berlin/Police
Imię: Łukasz
Silnik: --- wybierz ---
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez Pawliko » 2010-07-19, 12:01

moderatorzy mogliby podkleić temat ;)
brawo!

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 6188
Dołączył(a): 2008-09-17, 05:39
Lokalizacja: Szczecin / Gryfice
Imię: Paweł
Silnik: X12XE
KM: 200
Telefon: Galaxy Note
Województwo: Zachodniopomorskie
Garaż: BMW E38 728iA by Pawliko - 10x19" Styling 63 X5

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez smq » 2010-07-19, 12:02

Dziękować Binio :ok:

Pozwoliłem sobie przykleić temat.

...proszę aby kolejne osoby już Biniowi nie dziękowały, a jedynie dodawały brakujące informacje... jeżeli są takowe :cwaniak:

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 5161
Dołączył(a): 2008-05-28, 20:27
Lokalizacja: Szczecin
Imię: Kamil
Silnik: X16XEL
KM: 101
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez Bartolo » 2010-07-19, 12:14

średnie żużycie paliwa tez mozna resetowac skoro podano taka informacje ;)

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 3588
Dołączył(a): 2008-09-16, 22:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Imię: Bartosz
Silnik: Z19DT
KM: 150KM / 320Nm
GG: 6997645
Województwo: Śląskie
Garaż: Projekt GTC - Bartolo

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez Binio » 2010-07-19, 12:25

Dzięki Bartolo, oczywiście mój błąd, poprawione :)
Zgodnie z sugestią smq dodałem też informację (i potrzebne linki) o uniwersalnym komputerze YACC.

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 5535
Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez daarek83 » 2010-07-19, 13:11

6. Zmieniłem seryjne oplowskie radio na inne, co zrobić aby wyświetlało mi datę na wyświetlaczu?

Należy przeciąć PIN2 idący do TID-a, odpowiadający za komunikację radia z wyświetlaczem.

Nie trzeba przecinać przewodu we wtyczce TIDa albo od strony kostki ISO, wystarczy nie podłączać przewodu z radia odpowiedzialnego za sterowanie automatyczną anteną (zazwyczaj niebieski)

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 544
Dołączył(a): 2009-11-06, 13:13
Lokalizacja: Sosnowiec
Imię: Darek
Silnik: X16SZR
KM: 75
GG: 6707645
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra G Caravan by daarek83

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez smq » 2010-07-19, 13:15

daarek83 napisał(a):wystarczy nie podłączać przewodu z radia odpowiedzialnego za sterowanie automatyczną anteną (zazwyczaj niebieski)


Zdaje się, że można wtedy zapomnieć o sterowaniu z kierownicy ;)

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 5161
Dołączył(a): 2008-05-28, 20:27
Lokalizacja: Szczecin
Imię: Kamil
Silnik: X16XEL
KM: 101
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez daarek83 » 2010-07-19, 13:16

smq napisał(a):
daarek83 napisał(a):wystarczy nie podłączać przewodu z radia odpowiedzialnego za sterowanie automatyczną anteną (zazwyczaj niebieski)


Zdaje się, że można wtedy zapomnieć o sterowaniu z kierownicy ;)

Możliwe, nie mam doświadczenia w tym temacie bo mam kierownicę bez sterowania.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 544
Dołączył(a): 2009-11-06, 13:13
Lokalizacja: Sosnowiec
Imię: Darek
Silnik: X16SZR
KM: 75
GG: 6707645
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra G Caravan by daarek83

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez graham » 2010-07-19, 18:40

Naciśnięcie dwóch przycisków na raz, powoduje wyświetlenie prędkości auta.
możesz dokładnie opisać tą funkcje. Próbowałem tak jak pisałeś... I nic :/
Obrazek

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 398
Dołączył(a): 2008-09-27, 16:17
Lokalizacja: Stalowa Wola
Imię: Tomek
Silnik: X16XEL
KM: ???
GG: 3957216
Telefon: Nokia
Województwo: Podkarpackie
Garaż: Rodzinna Astra by Graham (Nowe foty str.3)

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez Binio » 2010-07-19, 18:44

Podobno nie w każdej astrze to działa, u mnie akurat działało. Trzeba podczas jazdy wcisnac jednoczesnie i przytrzymac pare sek obydwa przyciski na tidzie.

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 5535
Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez dysiol » 2010-07-19, 23:05

witam , jakie diody pod MIDa ?

Forumowicz

 
Posty: 65
Dołączył(a): 2010-05-23, 16:52
Imię: Kamil
Silnik: X20DTL
KM: 82
Województwo: Śląskie
Garaż: ASTRA DYSIOLA:)

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez Bartolo » 2010-07-19, 23:36

Binio napisał(a):Podobno nie w każdej astrze to działa, u mnie akurat działało. Trzeba podczas jazdy wcisnac jednoczesnie i przytrzymac pare sek obydwa przyciski na tidzie.


zgadza się nie w każdej. i działa tylko do prędkości 53 km/h

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 3588
Dołączył(a): 2008-09-16, 22:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Imię: Bartosz
Silnik: Z19DT
KM: 150KM / 320Nm
GG: 6997645
Województwo: Śląskie
Garaż: Projekt GTC - Bartolo

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez smq » 2010-07-20, 05:07

Z tym wyświetlaniem prędkości to tylko na chwilę pokazuje i później robi się test wyświetlacza, przynajmniej tak było u mnie. Nie myślcie, że to gadżet na stałe odblokowywany jakąś magią ;)

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 5161
Dołączył(a): 2008-05-28, 20:27
Lokalizacja: Szczecin
Imię: Kamil
Silnik: X16XEL
KM: 101
Województwo: Zachodniopomorskie

Następna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości