Teraz jest 2016-06-29, 11:48


instalacja haka holowniczego-jak najepiej podłączyć ??

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

m_ate_usz

Forumowicz

  • Posty: 55
  • Dołączył(a): 2009-01-13, 21:49
  • Lokalizacja: Reptowo/Stargard

instalacja haka holowniczego-jak najepiej podłączyć ??

Post2009-01-13, 21:58

witam!!mam opla astre G rok 2000 2.0 DTI (101KM).chce zalozyc do niej hak holowniczy.w firmie zajmujacyej sie tym powiedzieli mi ze do mojego auta musi bys specjalna listwa (panel) antyprzeciązeniowy ktora ma zabezpieczyc auto przed awaria komputera sterojacego ktory kosztuje w granicach 300 !!!!! rownowartos kompletnego haka .czytalem duzo na forach ze w oplu w schowku w bagazniku na trojkat powinna byc orginalna wtyczka przeznaczona do haka holowniczego do ktorej mozna sie podpiac.najprosciej byloby wlutowac sie w przewody lamp albo w ta kostke.co radzicie?? jak to zarobic najlepiej zeby nie bylo potem problemow z instalacja elektryczna i komputerem??

[ Dodano: 2009-01-13, 22:00 ]
a propo w firmie koszt calego takiego montazu wynosi 700zl!!!! janatomiast zamowilem hak na allegro wiec nie jest to orginal nie ma zadnego panela.starnardowa wiazka elektryczna

[ Dodano: 2009-01-13, 22:02 ]
pzepraszam za blad Panel kosztuje 300 zl a nie komputer.

GRZEGORZ

2009-01-13, 22:58

Offline
Avatar użytkownika

zen

Forumowicz

  • Posty: 676
  • Dołączył(a): 2008-11-15, 15:52
  • Lokalizacja: Poznan/Pniewy
  • Imię: ZENek
  • Silnik: X16XEL
  • KM: ciągle niedosyt
  • GG: 7701773
  • Województwo: Wielkopolskie
  • Garaż: asia by zen86

Post2009-01-13, 22:58

pierwsze słysze. a mas zkompa pokladowego ? wg mnei zamawiasz hak ktory pasuje do modelu , zakladasz i jedziesz do byle jakiego elektryka lub samemu podlączasz sie do tylnej lampy. wprawdzie niebedzie to profesional (kontrolka w liczniku) ale bedzie dzialac. Co do kostki - jak jest to jeszcze lepiej. Sprawdzasz miernikiem ktory kable od jakiego swiatla i sie wlutowujesz.
Offline
Avatar użytkownika

darek1947

VIP

  • Posty: 1719
  • Dołączył(a): 2008-07-25, 19:26
  • Lokalizacja: Płońsk
  • Imię: Darek
  • Silnik: Z22SE
  • KM: 160
  • GG: 3079965
  • Telefon: samsung solid
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Paskuda dziadka darka

Post2009-01-14, 10:59

m_ate_usz, tu masz hak z wiazka .http://moto.allegro.pl/item523960656_hak_astra_ii.html warto go kupic chocby dla samej orginalnej wiazki sam hak jest tez ciekawy bo przystosowany do przewozu rowerow,kup to, wez wiazke a hak sprzedaz bez wiazki Wtyczka do wciecia sie w orginalna inatalacje jest nie do kupienia/13 pinow / ja wlutowywalem sie w te kable a i tak przeciw mgielne musialem brac z lampy,jezdzilem jakis czas na instalacji podpietej do samych lamp co jakis czas wywalalo bezpiecznik od kierunkowskazow /przeciazenie bo mam przyczepke z 4 kierunkowskazami / pomimo ze wkleilem sie w orginalna wiazke to wymienilem w przyczepie wszystkie zarowki na diody jest teraz ok
Offline
Avatar użytkownika

m_ate_usz

Forumowicz

  • Posty: 55
  • Dołączył(a): 2009-01-13, 21:49
  • Lokalizacja: Reptowo/Stargard

Post2009-01-14, 18:21

dzisiaj przyszedl mi hak z wiazka.w warszatci mowili ze bez tego panela moze mi wysiasc komputer sterujacy dawka paliwa:\ troche to dziwne ale tak mi powiedziano z zakladem z xxx letnia tradycja.wiec pozostaje isc metoda "chybil trafi" wlutowac sie w lampy iczekac na efekty.a z tymi diodami to w razie wu tez wypruboje.
Offline
Avatar użytkownika

darek1947

VIP

  • Posty: 1719
  • Dołączył(a): 2008-07-25, 19:26
  • Lokalizacja: Płońsk
  • Imię: Darek
  • Silnik: Z22SE
  • KM: 160
  • GG: 3079965
  • Telefon: samsung solid
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Paskuda dziadka darka

Post2009-01-14, 18:50

m_ate_usz, lutuj od razu w kostke orginalna zostana Ci dwa przewody cofanie i przeciwmgielne ,przeciw mgielnego nie ruszaj bo nie bedziesz mial na samochodzie dlatego musisz wziasc z lampy .Przypuszczam ze jest zwrotnym sygnalem do kontrolki /hak / na liczniku .Ja nie wywalalem kostki tylko odcinalem przewody 3 cm od kostki i lutowalem z tymi od haka kostke z tymi dwoma grubymi przewodami zaizolowalem W ten sposob jak zrobisz masz pewnosc ze nic sie nie stanie bo masz fabryczne zabezpieczeniaFabryczna kostka jest z prawej strony ,musisz zdjac ten czarny plastyk .Wprawny elektryk to moze by polutowal takie male wsowki i byloby ok ale ja balem sie ze moga zrobic zwarcie,dlatego odcinalem i lutowalem dobrze by bylo gdybys uzyl przewodow tego samego koloru co sa w kostce.Kostki nie wywlaj zostaw i dobrze zaizoluj te odciete kawalki tez i to kazdy osobno ,bo mozesz zawsze wrocic do fabrycznej wiazki jak dostaniesz oryginalna /damska/ kostke
Offline
Avatar użytkownika

m_ate_usz

Forumowicz

  • Posty: 55
  • Dołączył(a): 2009-01-13, 21:49
  • Lokalizacja: Reptowo/Stargard

Post2009-01-14, 21:31

a jeszcze takie pytanko mam w bagazniku piec i skrzynie Magnata no z tego co wiem to one tez troch pradu łykają nie bedzie to mialo zadnego wplywu na swiatla typu ze beda mrygac w rytm muzyki albo przygasalay sie rozjasnialy bo taki mi sie dzieje np w srodku w wucie w podswietleniu podsufitki ze lampeczki migaja w rytm muzyki.
Offline
Avatar użytkownika

darek1947

VIP

  • Posty: 1719
  • Dołączył(a): 2008-07-25, 19:26
  • Lokalizacja: Płońsk
  • Imię: Darek
  • Silnik: Z22SE
  • KM: 160
  • GG: 3079965
  • Telefon: samsung solid
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Paskuda dziadka darka

Post2009-01-15, 08:44

m_ate_usz, Jak podlaczysz po oryginalna wiazke to nie ,jest to inny obwod >Wlacz muzyke i swiatla zewnetrzne i sprawdz czy tez tancza .Napewno tanczylyby gdy podlaczysz bezposrednio pod lampy bo to bedzie dodatkowe obciazenie obwodu oczywiscie w momencie jak bedziesz mial podlaczona przyczepke z wlaczonymi swiatlamiA wogole to radze Ci powymieniac /jesli masz wlasna przyczepke /zarowki na ledy ,ktore swieca nawet gdy nie masz pelnych 12 volt
Offline
Avatar użytkownika

m_ate_usz

Forumowicz

  • Posty: 55
  • Dołączył(a): 2009-01-13, 21:49
  • Lokalizacja: Reptowo/Stargard

Post2009-01-15, 21:19

a moze ktos pamieta jaki kabelek z tej orginalneh kostki trzeba gdzie podlaczyc??
Następna strona



Powrót do Układ elektryczny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości