instalacja haka holowniczego-jak najepiej podłączyć ??

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

instalacja haka holowniczego-jak najepiej podłączyć ??

przez m_ate_usz » 2009-01-13, 21:58

witam!!mam opla astre G rok 2000 2.0 DTI (101KM).chce zalozyc do niej hak holowniczy.w firmie zajmujacyej sie tym powiedzieli mi ze do mojego auta musi bys specjalna listwa (panel) antyprzeciązeniowy ktora ma zabezpieczyc auto przed awaria komputera sterojacego ktory kosztuje w granicach 300 !!!!! rownowartos kompletnego haka .czytalem duzo na forach ze w oplu w schowku w bagazniku na trojkat powinna byc orginalna wtyczka przeznaczona do haka holowniczego do ktorej mozna sie podpiac.najprosciej byloby wlutowac sie w przewody lamp albo w ta kostke.co radzicie?? jak to zarobic najlepiej zeby nie bylo potem problemow z instalacja elektryczna i komputerem??

[ Dodano: 2009-01-13, 22:00 ]
a propo w firmie koszt calego takiego montazu wynosi 700zl!!!! janatomiast zamowilem hak na allegro wiec nie jest to orginal nie ma zadnego panela.starnardowa wiazka elektryczna

[ Dodano: 2009-01-13, 22:02 ]
pzepraszam za blad Panel kosztuje 300 zl a nie komputer.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 55
Dołączył(a): 2009-01-13, 21:49
Lokalizacja: Reptowo/Stargard

przez GRZEGORZ » 2009-01-13, 22:58

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

przez zen » 2009-01-13, 22:58

pierwsze słysze. a mas zkompa pokladowego ? wg mnei zamawiasz hak ktory pasuje do modelu , zakladasz i jedziesz do byle jakiego elektryka lub samemu podlączasz sie do tylnej lampy. wprawdzie niebedzie to profesional (kontrolka w liczniku) ale bedzie dzialac. Co do kostki - jak jest to jeszcze lepiej. Sprawdzasz miernikiem ktory kable od jakiego swiatla i sie wlutowujesz.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 676
Dołączył(a): 2008-11-15, 15:52
Lokalizacja: Poznan/Pniewy
Imię: ZENek
Silnik: X16XEL
KM: ciągle niedosyt
GG: 7701773
Województwo: Wielkopolskie
Garaż: asia by zen86

przez darek1947 » 2009-01-14, 10:59

m_ate_usz, tu masz hak z wiazka .http://moto.allegro.pl/item523960656_hak_astra_ii.html warto go kupic chocby dla samej orginalnej wiazki sam hak jest tez ciekawy bo przystosowany do przewozu rowerow,kup to, wez wiazke a hak sprzedaz bez wiazki Wtyczka do wciecia sie w orginalna inatalacje jest nie do kupienia/13 pinow / ja wlutowywalem sie w te kable a i tak przeciw mgielne musialem brac z lampy,jezdzilem jakis czas na instalacji podpietej do samych lamp co jakis czas wywalalo bezpiecznik od kierunkowskazow /przeciazenie bo mam przyczepke z 4 kierunkowskazami / pomimo ze wkleilem sie w orginalna wiazke to wymienilem w przyczepie wszystkie zarowki na diody jest teraz ok

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 1719
Dołączył(a): 2008-07-25, 19:26
Lokalizacja: Płońsk
Imię: Darek
Silnik: Z22SE
KM: 160
GG: 3079965
Telefon: samsung solid
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Paskuda dziadka darka

przez m_ate_usz » 2009-01-14, 18:21

dzisiaj przyszedl mi hak z wiazka.w warszatci mowili ze bez tego panela moze mi wysiasc komputer sterujacy dawka paliwa:\ troche to dziwne ale tak mi powiedziano z zakladem z xxx letnia tradycja.wiec pozostaje isc metoda "chybil trafi" wlutowac sie w lampy iczekac na efekty.a z tymi diodami to w razie wu tez wypruboje.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 55
Dołączył(a): 2009-01-13, 21:49
Lokalizacja: Reptowo/Stargard

przez darek1947 » 2009-01-14, 18:50

m_ate_usz, lutuj od razu w kostke orginalna zostana Ci dwa przewody cofanie i przeciwmgielne ,przeciw mgielnego nie ruszaj bo nie bedziesz mial na samochodzie dlatego musisz wziasc z lampy .Przypuszczam ze jest zwrotnym sygnalem do kontrolki /hak / na liczniku .Ja nie wywalalem kostki tylko odcinalem przewody 3 cm od kostki i lutowalem z tymi od haka kostke z tymi dwoma grubymi przewodami zaizolowalem W ten sposob jak zrobisz masz pewnosc ze nic sie nie stanie bo masz fabryczne zabezpieczeniaFabryczna kostka jest z prawej strony ,musisz zdjac ten czarny plastyk .Wprawny elektryk to moze by polutowal takie male wsowki i byloby ok ale ja balem sie ze moga zrobic zwarcie,dlatego odcinalem i lutowalem dobrze by bylo gdybys uzyl przewodow tego samego koloru co sa w kostce.Kostki nie wywlaj zostaw i dobrze zaizoluj te odciete kawalki tez i to kazdy osobno ,bo mozesz zawsze wrocic do fabrycznej wiazki jak dostaniesz oryginalna /damska/ kostke

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 1719
Dołączył(a): 2008-07-25, 19:26
Lokalizacja: Płońsk
Imię: Darek
Silnik: Z22SE
KM: 160
GG: 3079965
Telefon: samsung solid
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Paskuda dziadka darka

przez m_ate_usz » 2009-01-14, 21:31

a jeszcze takie pytanko mam w bagazniku piec i skrzynie Magnata no z tego co wiem to one tez troch pradu łykają nie bedzie to mialo zadnego wplywu na swiatla typu ze beda mrygac w rytm muzyki albo przygasalay sie rozjasnialy bo taki mi sie dzieje np w srodku w wucie w podswietleniu podsufitki ze lampeczki migaja w rytm muzyki.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 55
Dołączył(a): 2009-01-13, 21:49
Lokalizacja: Reptowo/Stargard

przez darek1947 » 2009-01-15, 08:44

m_ate_usz, Jak podlaczysz po oryginalna wiazke to nie ,jest to inny obwod >Wlacz muzyke i swiatla zewnetrzne i sprawdz czy tez tancza .Napewno tanczylyby gdy podlaczysz bezposrednio pod lampy bo to bedzie dodatkowe obciazenie obwodu oczywiscie w momencie jak bedziesz mial podlaczona przyczepke z wlaczonymi swiatlamiA wogole to radze Ci powymieniac /jesli masz wlasna przyczepke /zarowki na ledy ,ktore swieca nawet gdy nie masz pelnych 12 volt

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 1719
Dołączył(a): 2008-07-25, 19:26
Lokalizacja: Płońsk
Imię: Darek
Silnik: Z22SE
KM: 160
GG: 3079965
Telefon: samsung solid
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Paskuda dziadka darka

przez m_ate_usz » 2009-01-15, 21:19

a moze ktos pamieta jaki kabelek z tej orginalneh kostki trzeba gdzie podlaczyc??

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 55
Dołączył(a): 2009-01-13, 21:49
Lokalizacja: Reptowo/Stargard

przez darek1947 » 2009-01-15, 23:17

Wez probowke i podlacz do masy i wlaczaj po kolei az opiszesz sobie wszystkie kable,te dwa najgrubsze w kostce nie przecinaj jeden to przeciw mgielne ktore musisz wziasc z lampy a drugi to swiatlo cofania.Powodzenia kolory w tej kostce o ile dobrze pamietam sa takie same jak w lampach/chodzi o kolor przewodow/

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 1719
Dołączył(a): 2008-07-25, 19:26
Lokalizacja: Płońsk
Imię: Darek
Silnik: Z22SE
KM: 160
GG: 3079965
Telefon: samsung solid
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Paskuda dziadka darka

przez m_ate_usz » 2009-01-17, 15:50

haczyk juz zalozony wlasnymi rekoma:D wszystko dziala jak narazie poprawnie przeglad przeszedl bezproblemowo:D a propo w kostce nie mialem zasilania od stopu wiec pociagnelem go od lampy jak i zasilanie do lapmy przeciwgielnej.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 55
Dołączył(a): 2009-01-13, 21:49
Lokalizacja: Reptowo/Stargard

przez dejm » 2009-01-27, 14:11

dobra to mam pytanie odnośnie kontrolki, wracam wczoraj w nocy do domu skręcam już w swoją ulice, wrzucam kierunek i bach mrygneła mi taka zielona kontrolka w prawym dolnym rogu, tak jakby zagięta strzałka, ponieważ nie przyjrzałem sie jej dobrze jeszcze raz jade po ulicy i probuje odtworzyć sytuacje lewo prawo kierunek w jedna druga hamulec znów się zapaliła - mrygnęła, wiec nawet nie mam jak zrobić zdjęcia.

jak są zegary to jest to w samym dolnym prawym rogu zegarów.

jest koloru zielonego i przypomina jakby taką zagiętą strzałke...

od czego może być ta kontrolka?

Obrazek

dokładnie ta zaznaczona na zdjęciu.

na forum astracoupe powiedzieli ze to sie zapala jak sie podlaczy przyczepe <szok2>
tyle ze ja nie mam haka, ani nic z tych rzeczy...

przejmowac sie tym czy nie?

jaka moze być przyczyna mrygnięcia tej kontrolki w sytuacji kiedy wrzucam kierunek skrecam przyhamuje zobacze czy bedzie sie to dziac, czy to jednorazowo.

moze wina jest wyjety bezpiecznik od przeciwmgielnych? <gwizdze>
zamienilem bo padl mi od pozycji lewych i mialem odrazu podjechac kupic, ale jakos nie mialem czasu...
Była Astra Coupe

II Ogólnopolski zlot AGC 2009

II miejsce - "najladniejsze auto"

IV Ogólnopolski zlot AGC 2010

II miejsce - "najładniejsza felga"

Obrazek

http://astra-g.pl/viewtopic.php?f=83&t=11290&hilit=by+dejm&start=120 - Cupra

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 1491
Dołączył(a): 2009-01-03, 14:09
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Damian
Silnik: Z18XE
KM: @195
Województwo: Mazowieckie

przez Robert20 » 2009-01-27, 16:17

Kontrolka oznacza kierunkowskaz przyczepy i miga synchronicznie z kierunkowskazami przyczepy. W razie awarii jednego z kierunkowskazów przyczepy bądź samochodu lampka nie miga. Taka definicja tej kontrolki. Piszesz że nie masz haka, więc przyczyną mogą być poluzowane kabelki i w momencie skrętu styka się jakiś kabelek do kierunków i komp odczytuje to jako podpięcie przyczepy, poprzez zwiększone obciążenie obwodu. Trzeba by sprawdzić instalacje, ale tak na chłopski rozum prawdopodobnie przyczyne znajdzie sie przy lampach tylnich.



 
Posty: 12
Dołączył(a): 2009-01-18, 18:17
Lokalizacja: Katowice

przez zen » 2009-02-04, 10:21

gdzie znajduje sie kostka do haka w kombicy ?? ma ktos pod reką jak podłączyc kable w kostce przy haku ?? do czego sa kostki 13 pinowe ?? bo mi koles taka sprzedal razem z hakiem i niewiem czy wyrzucic czy wystawic na allegro.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 676
Dołączył(a): 2008-11-15, 15:52
Lokalizacja: Poznan/Pniewy
Imię: ZENek
Silnik: X16XEL
KM: ciągle niedosyt
GG: 7701773
Województwo: Wielkopolskie
Garaż: asia by zen86

przez darek1947 » 2009-02-04, 10:29

zen86, poczytaj wyzej masz opisane a do gniazda na 13 pinow mozesz kupic przejsciowke jesli od gniazda w haku wychodzi wiazka zakonczona kostka to podpinasz do wyjsciowej w instalacj i,pod,plastykiem z prawej strony bagaznika

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 1719
Dołączył(a): 2008-07-25, 19:26
Lokalizacja: Płońsk
Imię: Darek
Silnik: Z22SE
KM: 160
GG: 3079965
Telefon: samsung solid
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Paskuda dziadka darka

przez zen » 2009-02-04, 11:13

13 pinow niechce. mam juz normalna na 7. czyli kostka jest z prawej strony tak ?? czytalem wyzej ale niezrozumialem - tak jakos chaotycznei napisane

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 676
Dołączył(a): 2008-11-15, 15:52
Lokalizacja: Poznan/Pniewy
Imię: ZENek
Silnik: X16XEL
KM: ciągle niedosyt
GG: 7701773
Województwo: Wielkopolskie
Garaż: asia by zen86

Następna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości