Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez Alex » 2010-02-07, 21:58

Koledzy,pojawił sie problem w mojej astrze a mianowicie-silnik kreci ale nie odpala,pali się kontrolka check engine.Samochód stał ostatnio pod chmurką i normalnie palił a teraz jeden dzien wstawiłem go do garazu wczoraj na 3 godzinki celem odkurzenia,skonczyłem i chce wyjechac z garazu a tu problem!!
Paliwo jest,wszystkie płyny również.Silnik to 1.8 16v 85KW,samochó z 99r.Wcześniej wszystko było ok.O co może chodzic?
Poproszę o pomoc.Dopiero co kupiłem autko i nie zdąrzyłem się jeszcze zaopatrzyc w książke obsługi
Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam



 
Posty: 2
Dołączył(a): 2010-02-07, 21:28
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Alex
Silnik: --- wybierz ---
KM: 125
GG: 2569444
Województwo: Mazowieckie

przez GRZEGORZ » 2010-02-08, 16:23

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez lukas_kowal » 2010-02-08, 16:23

Ja miałem podobnie ale w dieslu i okazało się że padła pompa wtryskowa, w twoim przypadku może być coś z immo.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 30
Dołączył(a): 2009-10-03, 19:16
Lokalizacja: Kraków
Imię: Łukasz
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 2322268
Województwo: Małopolskie

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez Dream_Hunter » 2010-02-08, 16:28

Najlepiej podlaczyc autko do kompa. Mialem kiedys podobny problem ,mechanicy sugerowali nastepujace awarie:
* pompka paliwa - autko jest zgazowane, zbiornik paliwa jest zalany?
* czujnik polozenia walu - ile razy probowales uruchomic silnik ?
* listwa cewkowa - brak iskry na swiecy.
* immo raczej odpada , bo swiecila by sie kontrolka z kluczykiem.
Obrazek

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 635
Dołączył(a): 2009-05-30, 17:34
Lokalizacja: Kutno
Imię: Przemek
Silnik: X18XE1
Województwo: Łódzkie
Garaż: Dream_Hunter - PROJECT

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez marcinpsk » 2010-02-08, 17:51

Albo linka i auto do ASO albo znajdz kogos z kompem niech Ci podepnie i powie co jest nie tak z Twoim autem.
[

Ekspert
Avatar użytkownika
 
Posty: 1383
Dołączył(a): 2008-07-01, 12:35
Imię: abc
Silnik: --- wybierz ---
Województwo: Mazowieckie

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez Alex » 2010-02-08, 22:14

a więc po pierwszej diagnostyce wiadomo ze komputer jest ok,immo tez,wtryski pompa i iskra tez ok
padło na czujnik rozrzadu albo sam rozrząd,niestety musiałem dalszą częśc operacji przełożyc na jutro
po pracy zdejme obudowe rozrzadu i zobacze czy pasek cały,jesli tak to wykrece czujnik i dam do sprawdzenia



 
Posty: 2
Dołączył(a): 2010-02-07, 21:28
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Alex
Silnik: --- wybierz ---
KM: 125
GG: 2569444
Województwo: Mazowieckie

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez kinio25 » 2010-02-10, 15:34

Alex napisał(a):silnik kreci ale nie odpala,pali się kontrolka check engine.

kontrolka gasnie po odpaleniu auta,najlepiej podlaczyc pod kompa lub poczytac na forum o sposobie odczytu bledow.
www.astra.autokacik.pl zakladka,technika,wykryj to sam
http://www.gamedesire.com/player/*kinio*

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 90
Dołączył(a): 2009-07-07, 23:35
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdańsk
Imię: Krzysiek
Silnik: Z14XE
GG: 1269485
Województwo: Pomorskie

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez Tomek » 2010-02-10, 16:00

Odłącz + od alternetora. Ja tak miałem jaki mi regulator napięcia poszedł z dymem
V Zlot AGC 2010
III miejsce - w konkursie wiedzy o Astra-G

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 529
Dołączył(a): 2009-10-19, 13:44
Imię: Tomek
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Wielkopolskie

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez marcin86 » 2010-03-08, 20:35

kolego miałem to samo!mechanicy chcieli wymienic pape a okazało sie ze siedzi cos w imobilajzerze!zdioł mi osłone przy stacyjce znajomy mechanik poruszał przy stacyjce zdioł ta gume od stacyjki i rozebrał kluczyk i przeczyscil imobilajzer w kluczyku.skrecil i jest ok

Klubowicz

 
Posty: 183
Dołączył(a): 2009-09-29, 13:15
Lokalizacja: KIELCE
Imię: marcin
Silnik: X20DTL
KM: 101
GG: 10728026
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez benio » 2010-03-14, 09:26

Witam Panowie spotkała mnie przykra sprawa tzn.auto mi nie chce zapalić jak zapaliłem auto to chodziło jak zgasiłem to wcale nie chce zapalić czeck się nie pali jak przekręce kluczyk w stacyjce zapalą mi się kontrolki i nie chce kręcić jak wyłącze zapłon to uruchamiaja mi się dwa wentylatory od klimy i od chłodnicy :(
Proszę o opinie co to może być za przyczyna

Forumowicz

 
Posty: 125
Dołączył(a): 2008-12-23, 09:50
Lokalizacja: Lidzbark Welski
Silnik: --- wybierz ---

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez benio » 2010-03-14, 11:53

może ma coś wspólnego czujnik temperatury płynu chłodzącego??
czy u mnie ten czujnik jest przykręcony do łapy tam gdzie siedzi termostat
mój silnik to x18xe

Forumowicz

 
Posty: 125
Dołączył(a): 2008-12-23, 09:50
Lokalizacja: Lidzbark Welski
Silnik: --- wybierz ---

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez Marcin » 2010-03-14, 12:00

Rozrusznik??

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 3516
Dołączył(a): 2009-01-30, 16:56
Lokalizacja: Srokowo
Imię: Marcin
Silnik: X16XEL
KM: 101
GG: 7473491
Telefon: HTC Desire Z
Województwo: Warmińsko-Mazurskie

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez benio » 2010-03-14, 12:36

rozrusznik kręci normalnie kręci tylko że nie zapala czy może problem być z czyjnikiem temperatury cieczy chłodzącej może walnął poszło do sterownika i sterownik odcina dopływ paliwa :(

Forumowicz

 
Posty: 125
Dołączył(a): 2008-12-23, 09:50
Lokalizacja: Lidzbark Welski
Silnik: --- wybierz ---

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez Piotrek86 » 2010-03-19, 14:20

Witam ,
Nie będę zaczynał nowego tematu więc napiszę tutaj ... Mam podobny problem z kontrolką silnika tylko że ona u mnie mruga cały czas i nie odpalę auta , silnik kręci , czasem było tak , że już chciał zaskoczyć ale nic z tego . Dodam , że auto odpaliłem na 10 sekund , wycofałem , wyłączyłem i za 10 min chciałem znów odpalić i już nie dało rady .
Silnik 2.0 DTL
Do kompa nie bardzo mam jak podłączyć bo nie mogę ruszyć auta z pod bloku ( nie odpala)
Proszę o poradę ...

Przyjaciel

 
Posty: 46
Dołączył(a): 2010-02-05, 21:11
Lokalizacja: Skoczów
Imię: Piotrek
Silnik: --- wybierz ---
GG: 1337092
Województwo: Śląskie

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez piodi » 2010-03-19, 16:17

Piotrek86, wydaje mi się że masz awarię układu immobilaisera. Chyba bez podłączenia do kompa się nie obędzie, ale może koledzy coś więcej powiedzą.
Mój GARAŻ

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 358
Dołączył(a): 2009-08-13, 17:22
Imię: Piotr
Silnik: Y20DTH
KM: 101
GG: 5745856
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra G 2.0 DTI by Piodi

Re: Problem-kręci ale nie odpala,pali sie check engine

przez Ziomek86 » 2010-04-19, 15:33

Witam

Pojawił się problem z odpalaniem auta (2,0 DTL) po dłuższym postoju powiedzmy po 24h i dłużej. Jak nie jażdże autem to później nie mogę go za żadne skarby odpalić, kręcę i kręcę aż rozładowuje akumulator potem biorę inny albo ładuje ten sam na max i po kilku kolejnych próbach odpala.
Nie mam pojęcia czego to jest wina, jak było zimno myślałem że akumulatora ale przecież kręcił, następnie sprawdziłem świece okazało się że jedna nie grzeje więc ją wymieniłem potem starałem się mieć cały czas prawie pełny zbiornik bo ktoś mi tak poradził ale problem pozostał no a teraz już mrozów nie ma a dzisiaj znowu to samo.

Dodam że jak jeżdżę nim cały czas to nie mam żadnych problemów wszystko działa aż miło Wcześniej tego problemu nie było i jak dobrze pamiętam to problem zaczął się pojawiać po wymianie filtrów min filtru paliwa (wymieniałem wszystkie u mechanika)

Pozdrawiam



 
Posty: 9
Dołączył(a): 2009-07-26, 13:16
Lokalizacja: CK

Następna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości