Teraz jest 2016-05-29, 14:19


Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej X17DTL

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

mrOOk

Początkujący

  • Posty: 40
  • Dołączył(a): 2010-08-31, 19:10
  • Lokalizacja: Ciechanów
  • Imię: Maciek
  • Silnik: X17DTL
  • KM: 68
  • Województwo: Mazowieckie

Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej X17DTL

Post2011-06-19, 20:37

Witam wszystkich Astrowiczów!Mam dość poważny problem,zacznę od początku!
Otóż moja asia zaczęła sobie od tak gasnąć,po rozgrzaniu silnik podczas jazdy się wyłączał no i check-diagnoza(4 razy) błąd P1631 czyli sterownik pompy.Postanowiłem oddać do naprawy sterownik,lecz pan z pewnej firmy(która naprawia sterowniki)stwierdził,że sterownik jest tak spalony że nie da sie naprawić i zaprop.mi używany za 800 zł lub całą pompę z naprawionym sterownikiem(1 rok gwarancji) za 1000 zł.Wziąłem pompę,mechanik mi ją wstawił i za nic nie chce odpalić.Podobno ta pompa posiada immo i trzeba ją "zgrać"z kompem samochodu ale nie wiem czy to prawda!
Proszę szanownych kolegów astrowiczów o porady co robić? bo jak narazie wszyscy golą mnie tylko z kasy a autko stoi już 2 tygodnie!Pozdrawiam
P.S sorki jeśli takowy temat isnieje juz na forum ale szukałem i nic podobnego nie znalazłem

GRZEGORZ

2011-06-19, 21:57

Offline
Avatar użytkownika

Łukasz

Klubowicz

  • Posty: 221
  • Dołączył(a): 2009-01-03, 16:34
  • Lokalizacja: BKL
  • Imię: Łukasz
  • Silnik: X25XE
  • KM: było 68 jest 2xx
  • GG: 8366216
  • Województwo: Podlaskie
  • Garaż: Astra v6 MSD Łukasza

Re: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej X17DTL

Post2011-06-19, 21:57

z ta pompa immo niema nic wspólnego wkładając pompę trzeba zalać ja paliwem i dobrze ustawić jeżeli pompa jest dobra to powinien odpalić
Offline
Avatar użytkownika

pablo

Forumowicz

  • Posty: 1205
  • Dołączył(a): 2008-05-31, 21:10
  • Lokalizacja: Bydgoszcz
  • Imię: Paweł
  • Silnik: --- wybierz ---
  • Województwo: Kujawsko-Pomorskie

Re: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej X17DTL

Post2011-06-19, 22:26

Łukasz napisał(a):z ta pompa immo niema nic wspólnego wkładając pompę trzeba zalać ja paliwem i dobrze ustawić jeżeli pompa jest dobra to powinien odpalić

masz rację :ok: , problem polega na tym że "pan zenek" w garażu ci pompy nie skalibruje, tylko profesjonalna firma ze "stołem" :kwasny:
Offline
Avatar użytkownika

Mati8867

Forumowicz

  • Posty: 584
  • Dołączył(a): 2009-11-22, 22:07
  • Lokalizacja: KRA
  • Imię: Mateusz
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 1159610
  • Telefon: 663684651
  • Województwo: Małopolskie
  • Garaż: Magmarot Bertone by Mati8867

Re: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej X17DTL

Post2011-06-19, 23:03

Jeżeli pompa faktycznie jest sprawna to w pierwszej kolejności należy sprawdzić ustawienie rozrządu. Niestety w X17DTL nie każdy mechanik jest w stanie poprawnie ustawić rozrząd - niestety. :[
W każdym bądź razie pompa po profesjonalnej regeneracji, poprawnie ustawiona na rozrządzie i zalana paliwem musi zagadać bez żadnego programowania.
Offline

mrOOk

Początkujący

  • Posty: 40
  • Dołączył(a): 2010-08-31, 19:10
  • Lokalizacja: Ciechanów
  • Imię: Maciek
  • Silnik: X17DTL
  • KM: 68
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej X17DTL

Post2011-06-21, 07:42

Czyli rozumiem że jeśli pompa jest sprawna(nawet od innego auta)to nic nie trzeba robić(programować)tylko odpowietrzyć,ustawić odpowiednio rozrząd i powinna zapalić?Mechanik twierdzi,że pompa ciągnie sobie ropkę ale nie podaje na wtryski
Offline
Avatar użytkownika

Minos

Moderator

  • Posty: 7406
  • Dołączył(a): 2008-07-10, 20:24
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Imię: Ja
  • Silnik: X20XER
  • KM: 160
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: Czarna perełka - OPC 1399

Re: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej X17DTL

Post2011-06-21, 07:50

Hmm z tego co pamiętam to Zgaduj mi mówił że po wymianie pompy trzeba że tak powiem "zalogować" do kompa.
Offline

mrOOk

Początkujący

  • Posty: 40
  • Dołączył(a): 2010-08-31, 19:10
  • Lokalizacja: Ciechanów
  • Imię: Maciek
  • Silnik: X17DTL
  • KM: 68
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej X17DTL

Post2011-06-21, 08:41

Witaj Minos!Też tak słyszałem,w astrach z 2 litrowym silnikiem podobno nie ma immo w pompach ale w 1.7 są!Mój kolega wymieniał w vectrze dth i nic nie programował!Mi jakiś gość próbował i stwierdził że mu się udało ale nadal nie odpala na dodatek rozrusznik padł :zalamany: ehhh...
Może ktoś coś jeszcze wie na ten temat?
Dodam że pompa raczej jest sprawna bo po co gość by mi sprzedał wadliwą i dał mi na nią rok gwarancji :zdziwko:
Witam,nikt się więcej nie wypowie na ten temat :( ??
Offline
Avatar użytkownika

wesol

Forumowicz

  • Posty: 4059
  • Dołączył(a): 2008-05-05, 22:03
  • Lokalizacja: Goleniów

Re: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej X17DTL

Post2011-06-27, 06:22

Na pompie niema immo w zadnym oplu! To po pierwsze i niewazne czy to 1.7 oplowski czy isuzu czy nawet 2.0 czy 2.2.
Co do ustawienia to jest ustawienie na rozrzadzie i tu raczej nie powinno byc bledu ale tez jest ustawienie wstepne pompy ktore to wykonuje serwis boscha. Ruszenie pompy dla zwyklego smiertelnika( garazowca) wiaze sie z tym ze juz jej nie ustawi sam w domu garaz, warsztatcie bez sprzetu dosc drogiego. Mimo wszystko przed reklamacja ja bym odpowietrzył jeszcze raz caly uklad paliwowy odciagajac paliwo powrotem. Pompa musi byc bez powietrza tak jak i filtr itd. Sprawdz jeszcze wezyki przykrecane do pompy bo da rade w tym silniku je zamontowac odwrotnie. Mialem taki przypadek i silnik nie chcial palć. Sprawdz te dwie rzeczy zanim oddasz pompe.
Następna strona



Powrót do ON

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości