Teraz jest 2016-07-25, 10:55


Czujnik położenia wałka rozrządu

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

jonjak

Forumowicz

Czujnik położenia wałka rozrządu

Post2009-07-26, 15:37

Witam!
Jestem od niedawna posiadaczem Opla Astry G w wersji Sport z silniczkiem 2.0 16V.Mój problem polega na tym że autko często pokazuje błąd czujnika położenia wałka rozrządu najczęściej przy próbie odpalenia,a ostatnio nawet w trasie,po ponownym odpaleniu auta błąd(czyt.kontrolka)znika ale autko jest przymulone.Poprzedni właścieciel zmieniał ten czujnik i objawy zniknęły na 2 dni i znowu sie pojawiły.Co to może byćzbieg okoliczności czy poprostu nie jest to wina czujnika??Jak na złość jest to czujnik z półokrągłą wtyczką trudno dostępny jako używany i w zamiennikach.

GRZEGORZ

2009-08-02, 21:13

Offline
Avatar użytkownika

jonjak

Forumowicz

Post2009-08-02, 21:13

Witam!
Wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu na używany oryginał,po wymianie wybrałem sie w trase 500km raz tylko w trasie wyskoczył mi błąd po zgaszeniu i odpaleniu znikł wogóle ale za to przy odpalaniu samochodu błąd przestał się wyświetlać czyli myśle sobie jest ok.Ale w drodze powrotnej zatrzymalem sie w MC Donaldzie i autko po zgaszeniu nie chciało zapalić tzn tak jakby załapywał ale gasł no i w końcu za którymś razem odpalił bez błedu oczywiście i do samego domu nie było już problemu,a przed chwilką autko zaniemówiło znowu po pewnym czasie odpalił wróciłem do domu zgasiłem i teraz nie mogę wogóle odpalić.Co to może być juz nie mam siły
Offline

matikte

Początkujący

  • Posty: 21
  • Dołączył(a): 2009-02-18, 23:33
  • Lokalizacja: Ostrow Wlkp

Post2009-08-14, 21:22

padl czujnik polozenia walu korbowego umiejscowiony w dolnym lewym rogu silnika kolo sprezarki od klimy jezeli takowa posiadasz, kiedy ulega usterce wtedy silnik nie chce odpalic a komputer czesto myli go z czujnikiem polozenia walka rozrzadu
Offline
Avatar użytkownika

jonjak

Forumowicz

Post2009-08-15, 08:10

no ok ale teraz zaminiłem na stary czujnik i autko odpala tak jak poprzednio bez problemu tylko raz na jakis czas przy odpaleniu mi błąd wyskoczy
Offline

matikte

Początkujący

  • Posty: 21
  • Dołączył(a): 2009-02-18, 23:33
  • Lokalizacja: Ostrow Wlkp

Post2009-08-15, 21:33

orginal kupiles w ASO?? bo tylko siemens daje pewnosc poprawnego dzialania (wiem to po sobie), i czy na pewno masz czujnik Do Astry G 20xev??
czesto zdaza sie tak (znowu wiem to po sobie), ze padaja na raz oba czyjniki i dopiero wymiana daje rezultaty. czy ecu przelacza sie w tryb awaryjny i kreci sie tylko do 4,5tys obr i odcina paliwo?
sprawdz jeszcze raz bledy
http://www.vectraklub.pl/porady/20-wywo ... sterek.htm
Offline
Avatar użytkownika

jonjak

Forumowicz

Post2009-08-17, 20:20

czujnik kupiłem używany ale w 100% sprawny oznaczenia na czujniku sa GM Siemens wiec jest oryginalny.Założyłem teraz ten stary co był i auto odpala a błąd wyskakuje przy odpaleniu jak dłużej postoi i kręci sie do 4500 obr i odcina paliwo po odpaleniu ponownnym odpala bez błędu.Poza tym auto nawet jak odpali bez błędu to ma muła strasznego że aż strach wyprzedzać,czasami jest zrywny a czasami muł.
Offline
Avatar użytkownika

jonjak

Forumowicz

Post2009-08-17, 20:22

jutro wymienie jeszcze kolektor ssący bo podobno u mnie jakiś z klapkami jest i starsznie sie syfią i mulą auto a akuurat okazyjnie kupiłem kolektor od Omegi B 2.0 16V bez tych klapek zobaczymy co pomoże na tego muła
Offline

matikte

Początkujący

  • Posty: 21
  • Dołączył(a): 2009-02-18, 23:33
  • Lokalizacja: Ostrow Wlkp

Post2009-08-17, 23:13

nie wiem, sprobuj przeczyscic przpustnice, ale to raczej nie ma nic wspolnego z bledami jakie ci pokazuje
Następna strona



Powrót do Układ elektryczny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości