Teraz jest 2016-02-13, 22:17


Czujnik położenia wałka rozrządu

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

jonjak

Forumowicz

Czujnik położenia wałka rozrządu

Post2009-07-26, 15:37

Witam!
Jestem od niedawna posiadaczem Opla Astry G w wersji Sport z silniczkiem 2.0 16V.Mój problem polega na tym że autko często pokazuje błąd czujnika położenia wałka rozrządu najczęściej przy próbie odpalenia,a ostatnio nawet w trasie,po ponownym odpaleniu auta błąd(czyt.kontrolka)znika ale autko jest przymulone.Poprzedni właścieciel zmieniał ten czujnik i objawy zniknęły na 2 dni i znowu sie pojawiły.Co to może byćzbieg okoliczności czy poprostu nie jest to wina czujnika??Jak na złość jest to czujnik z półokrągłą wtyczką trudno dostępny jako używany i w zamiennikach.

GRZEGORZ

2009-08-02, 21:13

Offline
Avatar użytkownika

jonjak

Forumowicz

Post2009-08-02, 21:13

Witam!
Wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu na używany oryginał,po wymianie wybrałem sie w trase 500km raz tylko w trasie wyskoczył mi błąd po zgaszeniu i odpaleniu znikł wogóle ale za to przy odpalaniu samochodu błąd przestał się wyświetlać czyli myśle sobie jest ok.Ale w drodze powrotnej zatrzymalem sie w MC Donaldzie i autko po zgaszeniu nie chciało zapalić tzn tak jakby załapywał ale gasł no i w końcu za którymś razem odpalił bez błedu oczywiście i do samego domu nie było już problemu,a przed chwilką autko zaniemówiło znowu po pewnym czasie odpalił wróciłem do domu zgasiłem i teraz nie mogę wogóle odpalić.Co to może być juz nie mam siły
Offline

matikte

Początkujący

  • Posty: 21
  • Dołączył(a): 2009-02-18, 23:33
  • Lokalizacja: Ostrow Wlkp

Post2009-08-14, 21:22

padl czujnik polozenia walu korbowego umiejscowiony w dolnym lewym rogu silnika kolo sprezarki od klimy jezeli takowa posiadasz, kiedy ulega usterce wtedy silnik nie chce odpalic a komputer czesto myli go z czujnikiem polozenia walka rozrzadu
Offline
Avatar użytkownika

jonjak

Forumowicz

Post2009-08-15, 08:10

no ok ale teraz zaminiłem na stary czujnik i autko odpala tak jak poprzednio bez problemu tylko raz na jakis czas przy odpaleniu mi błąd wyskoczy
Offline

matikte

Początkujący

  • Posty: 21
  • Dołączył(a): 2009-02-18, 23:33
  • Lokalizacja: Ostrow Wlkp

Post2009-08-15, 21:33

orginal kupiles w ASO?? bo tylko siemens daje pewnosc poprawnego dzialania (wiem to po sobie), i czy na pewno masz czujnik Do Astry G 20xev??
czesto zdaza sie tak (znowu wiem to po sobie), ze padaja na raz oba czyjniki i dopiero wymiana daje rezultaty. czy ecu przelacza sie w tryb awaryjny i kreci sie tylko do 4,5tys obr i odcina paliwo?
sprawdz jeszcze raz bledy
http://www.vectraklub.pl/porady/20-wywo ... sterek.htm
Offline
Avatar użytkownika

jonjak

Forumowicz

Post2009-08-17, 20:20

czujnik kupiłem używany ale w 100% sprawny oznaczenia na czujniku sa GM Siemens wiec jest oryginalny.Założyłem teraz ten stary co był i auto odpala a błąd wyskakuje przy odpaleniu jak dłużej postoi i kręci sie do 4500 obr i odcina paliwo po odpaleniu ponownnym odpala bez błędu.Poza tym auto nawet jak odpali bez błędu to ma muła strasznego że aż strach wyprzedzać,czasami jest zrywny a czasami muł.
Offline
Avatar użytkownika

jonjak

Forumowicz

Post2009-08-17, 20:22

jutro wymienie jeszcze kolektor ssący bo podobno u mnie jakiś z klapkami jest i starsznie sie syfią i mulą auto a akuurat okazyjnie kupiłem kolektor od Omegi B 2.0 16V bez tych klapek zobaczymy co pomoże na tego muła
Offline

matikte

Początkujący

  • Posty: 21
  • Dołączył(a): 2009-02-18, 23:33
  • Lokalizacja: Ostrow Wlkp

Post2009-08-17, 23:13

nie wiem, sprobuj przeczyscic przpustnice, ale to raczej nie ma nic wspolnego z bledami jakie ci pokazuje
Offline

matikte

Początkujący

  • Posty: 21
  • Dołączył(a): 2009-02-18, 23:33
  • Lokalizacja: Ostrow Wlkp

Post2009-08-17, 23:15

jonjak napisał(a):czujnik kupiłem używany ale w 100% sprawny oznaczenia na czujniku sa GM Siemens wiec jest oryginalny.Założyłem teraz ten stary co był i auto odpala a błąd wyskakuje przy odpaleniu jak dłużej postoi i kręci sie do 4500 obr i odcina paliwo po odpaleniu ponownnym odpala bez błędu.Poza tym auto nawet jak odpali bez błędu to ma muła strasznego że aż strach wyprzedzać,czasami jest zrywny a czasami muł.

100% sprawne to maja w ASO, stawiam dalej jednak na czujniki
Offline
Avatar użytkownika

sjr

Forumowicz

  • Posty: 523
  • Dołączył(a): 2008-06-11, 14:21
  • Lokalizacja: Warsaw

Post2009-08-18, 11:31

czujnik kupiłem używany ale w 100% sprawny oznaczenia


Jak kupiles uzywany czujnik to nie dziw sie ze dalej jest to samo.... W tych czujnikach pada izolacja i jest przebicie dlatego sa problemy z odpaleniem i wywala blad czujnika polozenia walka rozrzadu.
Kup oryginal Siemens a nie zadne uzywane g... i wymien a na 100 % bedzie dobrze. Przerabialem to juz w dwoch astrach i pomagalo zawsze

Oryginal kosztuje w granicach 220-250 pln
Offline
Avatar użytkownika

jonjak

Forumowicz

Post2009-08-18, 14:11

sjr napisał(a):Jak kupiles uzywany czujnik to nie dziw sie ze dalej jest to samo....

Teraz kupiłem używany ale wcześniejszy był nowy
sjr napisał(a):W tych czujnikach pada izolacja i jest przebicie dlatego sa problemy z odpaleniem i wywala blad czujnika polozenia walka rozrzadu.

Izolacja ale chyba raczej w czujniku bo przewodu on nie ma przecież i akurat by sie zdarzyło w 3 sztukach i 2 nowych
Offline

matikte

Początkujący

  • Posty: 21
  • Dołączył(a): 2009-02-18, 23:33
  • Lokalizacja: Ostrow Wlkp

Post2009-08-18, 16:02

sjr napisał(a):
Oryginal kosztuje w granicach 220-250 pln


jakos tani ten orginal, ja w ASO zaplacilem 465zl

JONJAK

nie wiem czy uwaznie przeczytales ten watek, jesli nie to zobacz na moja pierwsza chyba wypowiedz, i wez wywolaj kody bledow, wtedy zobaczymy co i jak
Offline
Avatar użytkownika

jonjak

Forumowicz

Post2009-08-22, 20:21

kody wywołałem tzn patrzyłem na komputerze ale czujnika położenia walu nie było na liście.Męczy mnie jednak to że zaraz po odpaleniu auuto zachowuje sie tak jakby nie dostawało paliwa dławi sie na niskich obrotach.
Offline
Avatar użytkownika

sjr

Forumowicz

  • Posty: 523
  • Dołączył(a): 2008-06-11, 14:21
  • Lokalizacja: Warsaw

Post2009-08-23, 13:40

Offline

matikte

Początkujący

  • Posty: 21
  • Dołączył(a): 2009-02-18, 23:33
  • Lokalizacja: Ostrow Wlkp

Post2009-08-24, 10:54

sjr napisał(a):http://allegro.pl/item712243452_czujnik_obrotow_walka_rozrzadu_opel_1_8_16v_99.html
Oryginal siemens.
pzdr.

uhumm.. tylko ,ze to nie do tego silnika:) i taki orginal od stachowiaka mam w domu moge ci go przyslac za kilka groszy, pieniadze wyrzucone w bloto,

pisalem gdzies wyzej, ze komputer nieraz myli te dwa czujniki, na zapalonym silniku odepnij kostke od czujnika polozenia walu, silnik powinien zgasnac i blad powinien wtedy wyskoczyc, przyslij mi numer VIN pojazdu to ci napisze jakie numery powinny byc na twoich czujnikach,
Następna strona



Powrót do Układ elektryczny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 9 gości